Skąd wzięła się moda na delikatesy francuskie?
Francuskie delikatesy i wszystko to co w nich najlepsze. Zanim odpowie się na pytanie zadane w tytule, warto zastanowić się, czym tak naprawdę są delikatesy, bo to na nie – jak się wydaje – jest w ostatnich latach bardzo duży popyt. Otóż delikatesy to smakołyki danej kuchni, które nie wymagają dodatkowego przygotowywania. Można nimi posmarować kromkę lub też dodać je do innych, codziennych dań. Ale zawsze pozostaną one integralnym daniem.
Dlaczego Francja?
Moda na delikatesy francuskie nie wzięła się znikąd. Polacy chcieli spróbować czegoś nowego. Czegoś, co nie będzie im kojarzyło się z kuchniami, które większość z nich dobrze przecież zna. Sporo osób zna (często na wylot) kuchnię ukraińską, czeską, węgierską, a nawet niemiecką. Tymczasem kuchnia francuska (bistro francuskie) jest dla wielu osób wciąż nieznana, a nawet w pewnym sensie egzotyczna. Trzeba też pamiętać, że Polacy coraz częściej sięgają po znacznie bardziej wysublimowane dania rodem z Europy Zachodniej. Francja jest, więc naturalnym „obiektem zainteresowania” dla miłośników dobrego jedzenia.
Czym mogą pochwalić się Francuzi?
Biorąc pod uwagę ofertę delikatesów francuskich można odnieść wrażenie, że Polakom spodobały się przede wszystkim ich dania warzywne, owocowe, a także różnego rodzaju przetwory. Dużą popularnością wśród Polaków cieszą się też wędliny i – w niektórych przypadkach – podroby. Niestety, o te ostatnie jest dość trudno w Polsce, gdyż proces ich sprowadzania nie jest łatwy, a większość z nich jest uważana za żywność, która zbyt łatwo się psuje. Dużą popularnością wśród Polaków cieszą się też różnego rodzaju pieczywa, a także sosy, sałatki, surówki i inne dodatki, które z powodzeniem można włączyć do polskich dań. Jednym słowem, francuskie delikatesy to nie tylko dania w pełni integralne, ale też dodatki do nich. Dzięki nim klimat francuskiej kuchni z pewnością zostanie zachowany.
Podsumowując, moda na różnego rodzaju delikatesy francuskie nie wzięła się znikąd. Jest ona raczej owocem zmieniających się trendów smakowych wśród Polaków. Być może z biegiem czasu produkty te będą cieszyć się jeszcze większym zainteresowaniem?